Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 09 Srpanj 2013 10:17

VELIČANSTVEN KONCERT GIBONNIA NA GRADINI

Nakon što je u nekoliko europskih gradova u vrijeme ulaska Hrvatske u Europsku uniju predstavio svoj najnoviji album '20th Century Man' i time na jedinstveni način predstavio Hrvatsku, te posebno njezinu kulturu i glazbu, Zlatan Stipišić Gibonni nastavlja svoju ovogodišnju turneju i po Europi i po Hrvatskoj. Na ruti njegove turneje u subotu, 6. srpnja našao se i Solin i solinska Gradina na kojoj se Gibonni, kako kaže, uvijek izvanredno osjeća i na koju se ponovno vraća svake dvije do tri godine. Ne samo da se on izvanredno osjeća u Gradini, već i publika, koja se i ove godine među drevne zidine slila iz svih krajeva Solina te bliže i dalje okolice, redovito Gradinu ispuni pozitivnom energijom. Pozitivna energija i intimnost između Gibonnija i publike nekako i obilježava ovogodišnju turneju jer gotovo svi Gibonnijevi koncerti odvijaju se u specifičnim prostorima, to su mahom stare gradske jezgre i prostori poput Gradine, što cijeloj turneji daje dozu intimnosti i ekskluzivnosti. Intimnost je postignuta i na solinskom koncertu pogotovo u trenutku silaska Gibonnija među publiku koja ga je vjerno u glas pratila od prvog takta koncerta do završnih taktova bisa.
„Meni je puno draže biti u neposrednom kontaktu s publikom, gladati i vidjeti njihova lica, vidjeti tko se smije, tko pjeva, tko se šverca.... jer to su ljudi kojima je stalo inače ne bi uopće došli, ja bi u stvari vodilo ovako svaku večer jer nema puno ovakve publike – podjelio je Gibonni svoje prve dojmove kratko nakon koncerta u Gradini u koju se, kako kaže, uvijek rado vraća - Ovo ovdje je stvarno nešto posebno, atmosfera, akustika, ljudi.
Gibonni je tako publici na Gradini priredio dvosatni koncerni spektakl u kojem je bilo mjesta i za najnovije hitove i pjesme s njegovog albuma '20th Century Man' otpjevanog na engleskom do hitova koji su obilježili sam početak njegove iznimno uspješne solističke karijere.
„Trudim se za ovakve koncerte odabrati one pjesme koje ljudima nešto znače – objasnio nam je Gibonni svoj odabir pjesama koje su se našle te večeri na repertoaru, a uistinu je bilo za svakoga ponešto, od Sve ću preživit, Zlatnih godina, Dobri ljudi, Ovo mi je škola pa sve do najnovijih, onih ispjevanih na engleskom jeziju. Naravno, uz uvijek dobro raspoloženi i sa Gibonnijem usklađeni band ni ovaj put nisu izostali gosti na pozornici, Ivana Husar je dostojno zauzela mjesto Maye Azucene te mu je pomogla otpjevati „Mirakul”, “Oprosti” i “Razlivena tinta i posoljeni zrak”, pjesme koje bi bez ženskog vokala sigurno izgubile bar malo svoje draži.
Iako publici još nisu sasvim ušle u uho pjesme sa Gibinnog novog albuma otpjevanog na engleskom, podrška nije izostala ni u trenucima kada je njih pjevao, kao što nije izostala podrška ni na koncertima diljem Europe
„Traženje svog mjesta pod europskim suncem je zapravo puno lakše nego to u prvi trenutak izgleda, naišao sam na otvorenu publiku, mnogi se čak pitaju 'gdje je ovaj bio do sada?'. Svakako ide bolje nego sam mogao očekivati, ali i da nije tako ne bih se puno iznenadio jer ja sam zanat već ispekao, svoje dane slave i propsati davno sam iskusio – komentirao nam je Gibonni svoj izlet u Europu koji bi itekako mogao prerasti okvire 'izleta'.
Vesna ŽIŽIĆ

 

Pročitano 1955 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr