Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 09 Srpanj 2013 10:30

BAROKNA GLAZBA U SOLINU

Program ovogodišnjeg solinskog kulturnog ljeta u Solin je doveo koncert barokne glazbe na kojem su ljepotu ovog glazbenog razdoblja publici prenjeli barokna violina, trublja i orgulje. Tako su se na koncertu u crkvi Gospe od Otoka u nedjelju navečer, 7. srpnja publici predstavili Laura Vadjon na baroknoj violini, Krešimir Fabijanić na trublji te Gorana Vidnjević – Fabijanić na orguljama.
„Nama je ovo prvi put da nastupamo u Solinu i do ove je suradnje došlo sasvim slučajno. Ja sam tražila gdje bi mogli nastupiti ovog ljeta, a da nije Split u pitanju, čuli smo za Solin i za njegovu tradiciju i dosta ljepih događanja, poslali smo ponudu i dobili potvrdan odgovor. Meni je iznimno drago što smo dobili priliku solinskoj publici predstaviti baroknu glazbu i to u kombinaciji sa crkvenim orguljama koje publika uglavnom ima prilike slušati za vrijeme svete mise. Publici ćemo predstaviti vrlo zanimljiv program u kojem će biti zastupljena ova tri instrumenta u zajendičkim izvedmama, ali i u raznim kombinacijama. – kazala nam je violinistica Laura Vadjon, ujedno i umjetnička voditeljicca i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla
Ovih troje glazbenika odlučilo se za baroknu glazbu jer ta glazba je pomalo nepravedno zanemarena, a zbog svoje punoće i ljepote kod publike redovito izaziva interes
„Na našim se koncertima redovito dogodi da nas publika koja ne zna puno o baroknoj glazbi jako dobro prihvati jer tu se radi o glazbenim djelima koja ne traju dugo i koja su publici vrlo zanimljiva – otkrila nam je Laura.
Da se koncert svidio i solinskoj publici i sami smo se uvjerili na koncertu održanom u crkvi Gospe od Otoka održanom u nedjelju, 7. srpnja, a na repertoaru su se našla djela Giovanija Buonaventura Viviania, Johann Gottfried Walthera, Antonia Vivaldija i drugih skladatelja iz tog vremena.
Vesna ŽIŽIĆ

 

Pročitano 1895 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr