Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Petak, 12 Srpanj 2013 05:39

VEČER SJEĆANJA NA MAESTRA LJUBU STIPIŠIĆA

VEČER SJEĆANJA NA MAESTRA LJUBU STIPIŠIĆA DELMATU

 

U galeriji Doma Zvonimir 10. srpnja upriličeno je predstavljanje životnog djela velikog maestra Ljube Stipišića Delmate, Anima Delmatica, neprocjenjivog blaga hrvatske baštine.

- Riječ je o nevjerojatno obimnoj građi koju je maestro prikupljao punih 40 godina i koja na 1400 stranica donosi 510 kazivanja o vjerovanjima, 360 religioznih pučkih pjesama i molitvi, oko 13 tisuća poslovica i uzrečica, 166 napjeva, likarušu s oko tisuću pučkih načina liječenja i rječnik s oko 8 tisuća riječi - kazala je tijekom predstavljanja urednica knjige Katarina Glamuzina Bistričić u ime izdavačke kuće Profil.

- Ova knjiga govori o nadi, ljubavi, milosrđu, pjesmama, plesu, šalama, ali i o dalmatinskom dišpetu. Ona je svjedočanstvo malih ljudi, ona je osobna i općeljudska priča, ona govori o životima pojedinaca, ali i čitavoga naroda – poručila je Glamuzina Bistričić.

Predstavljanje su pjesmom obogatili Vokalisti Salone s kojima je Ljubo Stipišić surađivao pune 23 godine, a o trenucima provedenim s maestrom govorio je dugogodišnji član Vokalista Goran Listeš.

Večer sjećanja na maestra Ljubu Stipišića obilježena je i pjesmom, izvornim svjetovnim napjevima i sakralnim skladbama koje su velikim dijelom nastale u njegovoj obradi, a koje su njemu u čast, na ljetnoj pozornici u Gradini izvele klapa Mriža iz Splita, Basca iz Baške Vode, Putalj iz Kaštel Sućurca, klapa Sv.Juraj HRM iz Splita, Tragos Trogir i neizostavni VokalistiSalone.

mbj

 

Pročitano 1853 puta

Kultura:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr