Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Utorak, 10 Listopad 2017 15:09

Utrka Dalmacija Ultra Trail 2017. protrčat će kroz Solin

Za nekih desetak dana preko 400 natjecatelja iz više od 30 država svijeta sa svih kontinenata protrčat će stazama Dalmacije u sklopu utrke Dalmacija Ultra Traila.

Trail i treking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka, a Dalmacija je jedna od najpoželjnijih destinacija. Još 2010. na ovom području trekingom se bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Dalmatinska trail liga okuplja skoro 2000 sudionika, a na velikom broju utrka sudjeluju i cijele obitelji.

Ovogodišnje, drugo izdanje, Dalmacija Ultra Traila održati će se 20.- 22.listopada 2017.. Utrke se i ove godine održavaju u 4 kategorije: SKY DUT – 155km, MOUNTAIN DUT – 100km, SEA DUT – 60km i RIVER DUT – 20km, a bez obzira na dužinu trase organizator se potrudio predstaviti najljepše lokacije (Biokovo, Mosor, Kozjak, Poljička planina, omiško zaleđe, odnosno Dinara, rijeke Jadro, Žrnovnica, Cetina) i najznačajnije povijesne i kulturne spomenike antičku Salonu, tvrđavu Klis i prekrasnu Forticu…

Na prošlogodišnjem izdanju trijumfirao je slovenski trkač Toni Vencelj, koji je stazu dugu 165 km pretrčao za 22 sata 39 minuta 24 sekunde. Ove godine osim Tonija, trčat će i njegova supruga. Na kraćoj utrci, onoj od 100 km, lani je i same organizatore iznenadio omiški trkač Duje Lekšić Crv, koji iako je nepun mjesec dana ranije završio 360 km dugu utru Tor de Geant, dalmatinsku stoticu završio za 13 sati 21 minutu i 7 sekundi.

Zanimljivo je da su se u svrhu održavanja ove utrke očistile i mnogobrojne davno zaboravljene i zapuštene staze, nekada jedine komunikacije među selima dalmatinskog priobalja i zaleđa gdje su svoju ljepotu pokazala davno napuštena sela.

Za potrebe utrka, na području između Solina i Baške Vode bit će raspoređeno skoro 300 volontera koji će biti natjecateljima na raspolaganju na 16 okrijepih stanica, prijelazima ceste, označavanju i kasnije na čišćenju staze. Za vrijeme prošlogodišnje utrke velik broj volontera dežurao je preko 48 sati.

Centralno mjesta događanja je grad Omiš, među trekking i trail populacijom, Omiš je već prepoznat kao „kolijevka hrvatskog trekkinga“.
Osim iz Omiša, odakle starta SKY DUT, utrke startaju i s drugih atraktivnih lokacija, MOUNTAIN DUT s tvrđave na Klisu, SEA DUT iz Baške Vode, te RIVER DUT iz Dugog Rata.

Cilj svih utrka je u Omišu, gdje se ove godine za sve male buduće trail trkače uvodi i novost – dječja utrka za djecu od 2-12 godina. Dječja utrka će se održati u nedjelju 22. listopada sa startom u 12.00 sati. Za najbržeg dječaka i djevojčicu osigurane se i nagrade – romobili, a za svu djecu koja budu sudjelovala u utrci majicu utrke, diplomu, a na mrežnim stranicama organizatora moći će se preuzeti fotografije s utrke.

Za organizaciju ovakve utrke, na ovolikom području potreban je veliki broj volontera, te organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže volonterskim timovima i budu dio ove velike međunarodne manifestacije. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem linka objavljenog na web stranici Dalmacija Ultra Traila - www.dalmacijaultratrail.com/volunteers/

DUT i RB

 

 

Pročitano 1754 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr