Karta gradaFacebook stranicaNovosti RSSSitemapKontakt
Antička Salona


Ponedjeljak, 23 Prosinac 2019 08:24

RUKOMET: Zbor rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske proslavio 70-tu obljetnicu djelovanja

RUKOMET: Zbor rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske proslavio 70-tu obljetnicu djelovanja Petar Parađina i Ante Mikelić (Foto: Jakov Teklić)

 Na proslavi govorile legende Jelušić, Kuzmanić, Strize, Bakica,…

Solinjani Ante Mikelić i Petar Parađina prvi EHF suci

SPLIT - Zbora rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije je svečano proslavio 70-tu obljetnicu djelovanja, u GSD Gripe. Skupu se obratio predsjednik Zbora rukometnih sudaca Ivica Mandić, govorile su i sudačke legende s ovog područja Ivo Jelušić, Vinko Kuzmanić, Ante Strize, Tonći Bakica i Joško Perdić.

Sve je krenulo u jesen 1949. godine kada je savezni rukometni sudac Ivan Vunarić iz Zagreba održao u Splitu prvi tečaj, koji su uspješno položili Mihovil Rađa, Špiro Viculin, Berislav Marković, Arsen Pavasović, Boris Čulić, Branko Milić, Petar Pranjić i Ivo Mrkonjić. Nakon tečaja osniva se Odbor rukometnih sudaca Dalmacije, na čijem je čelu bio Ivo Mrkonjić.
Od te generacije Arsen Pavasović danas ima 90 godine, međutim zbog zdravstvenih problema nije bio na svečanosti. Treba istaknuti da je Pavasović 1950. godine u Splitu prvi sudac iz Dalmacije koji je osudio rukometnu utakmicu na igralištu u današnjim dimenzijama.

- HRS i Zbor hrvatski rukometni sudaca 1957. u suradnji s pod Savezom srednje Dalmacije organizirali su seminar za nove rukometne suce. Te godine za rukometnog suca je položio i Ivo Jelušić iz Splita, koji je nakon toga dugo godina bio član našeg zbora, a on je ovdje danas s nama i najstariji je sudac – rekao je Solinjanin Ivica Mandić, predsjednik Zbora rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije, te je naglasio:
- 1959. Zbor rukometni sudaca organizira seminar za mlade suce pred komisijom Ivo Mrkonjić, Berislav Marković, Špiro Viculin. Jedan od njih je i Vinko Kuzmanić iz Kaštel Starog koji je sudio do 1964., i on je večeras s nama. 1960. godine donesena je odluka o obaveznim kolokvijima za sve aktivne suce u Republici Hrvatskoj kao i seminar pod nazivom „Organizacija i vođenje zborova sudaca“. Godinu poslije Berislav Marković je proglašen prvim rukometnim sucem republičke kategorije s ovih područja.
Šezdesete godine obilježili su još jedan povijesni trenutak Ante Strize iz Trogira i Tito Cazar iz Splita, postali su prvi savezni suci iz Dalmacije u bivšoj državi. 1984. Ante Strize obnašao je dužnost predsjednik Zbora rukometnih sudaca RH.
1968. godine u Splitskim rukometnim krugovima zbio se neobičan događaj, dvije rukometašice prijavile su se na tečaj za rukometne sutkinje i položile, bile su to Vesna Lojpur iz Splita i Dušanka Žižić iz Solina.
Do 1985. godine u zboru rukometnih sudaca Split djelovala su 24 savezna i 45 republičkih rukometnih sudaca

suci balic

Nakon raspada bivše države!

Početkom devedesetih dolazi do raspada Jugoslavije i Republika Hrvatska se osamostaljuje. Osniva se krovna udruga UHRS, a samim tim i zbor rukometnih sudaca Splitsko dalmatinske županije. U zboru je danas aktivno 38 sudaca, od kojih su 16 na županijskoj ligi, devet na Trećoj, sedam na Drugoj, četiri na 1.HRL i dva na Premijer ligi, te dva nadzornika na 3.HRL, četiri na 2. HRL, tri na 1. HRL i jedan na Premijer ligi.

Solinski dvojac Mikelić – Parađina, prvi EHF sudački par!

U 2019. godini dogodio se još jedan povijesni trenutak, Zbor rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije dobio je prvi EHF sudački par, Ante Mikelić i Petar Parađina, obojica iz Solina, a koji su u mjesecu svibnju postali prvi međunarodni rukometni suci iz Splitsko-dalmatinske županije.
Goran Piteša predsjednik Županijskog rukometnog saveza uručio je plaketu predsjedniku ZRSSDŽ-a Ivici Mandiću, koji je uručio priznanje Anti Mikeliću i Petru Parađini, prvom sudačkom paru iz splitskog zbora, koji je položio ispit za europske rukometne sudce.

Miro Podrug

 

 

Pročitano 355 puta

Sport:

Grad Solin - službene internet stranice - Stjepana Radića 42, 21 210 Solin, Hrvatska - OIB: 40642464411
solin@solin.hr